Tunø-Røgeri-Fonden og Tunø Røgeri Rotating Header Image

Sådan laver vi røgsalt

Røgsalt

Når du besøger Tunø Røgeri, kan du i vores lille fiskebutik købe et glas af vores helt specielt velsmagende røgsalt.
Men inden havsalten ender i glasset, har vi -alt after vejret, røget salten i 7-9 døgn ved ca. 42 grader -med bøgesavsmuld og mange manuelle kontroller.
Da røgen kun sætter sig på det øverste lag salt, skal vi hvert døgn ”rive” salten -morgen og aften, for at de nederste saltkorn også får en chance for at ”få en gang røg”. Denne proces foregår, mens ovnen kører -så der er bogstaveligt talt ”røg i køkkenet” hos saltmesteren.
Hvert 3. døgn stoppes ovnen en times tid og hver af de 8 saltbakke, tages ud, for at vi kan fjerne de sorte saltkorn og sikre os, at alt saltet i hver bakke er vendt. Selv om vores saltmester er stor og stærk, så er vi to om det fysisk og tidskrævende job, da løft af de tunge bakker er sin sag – og sorteringsarbejdet er nu en gang sjovere, når man er to.
Hvis vind og lufttryk har været optimal, så kan vi efter minimum 7 døgn foretage den sidste sortering af røgsalten, hvorefter den er klar til at bliver hældt på glas.
Et glas med 100 gr. røgsalt fra Tunø Røgeri har i princippet ubegrænset holdbarhed! Salt og røgning er to ældgammel måder at konservere fødevarer på, så når de to metoder forenes, kan det simpelthen ikke blive mere holdbart!
Røgsalt kan med fordel drysses på: flæskesværen, stegen, ægget, kartoffel- og tomatmaden osv.